torsdag 10 oktober 2013

Kycklingsallad med balsamreduktion.

I helgen gjorde jag en improviserad sallad som blev hemskt god. Jag tänkte skriva receptet här, som vanligt något höftat, men gillar du att improvisera precis som jag ska det nog gå alldeles utmärkt att göra denna enkla sallad.

Salladen:

2 st kycklingfilé
1 paket bacon
En kruka romansallad
2 nävar ruccola
3 skivor dagsgammalt bröd
Lite salladslök
1 näve bönor (av valfri sort)

Dressingen:

2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
2 st sardellfiléer
1 knivsudd dijonsenap
1 vitlök
Salt & peppar

Balsamreduktion:

1 dl balsamvinäger
1 msk honung

Börja med att steka kycklingfiléerna så att de får färg, låt dem gå färdigt i ugnen, (ca 190 grader). Klipp baconet smått och stek på dem till önskad färg. Sätt på en kastrull med vatten till bönorna. Låt dem sedan koka i 1-2 minuter beroende på storlek, låt svalna. Gör krutonger av det dagsgamla brödet genom att skära upp dem i valfri storlek, stek dem i smör och olja till gyllene färg. Salta lätt. Hacka upp romansalladen grovt, strö den och ruccolan över ett stort fat. Hacka även upp salladslöken och strö den över salladen på fatet.
Efter att kycklingfiléerna svalnat något skivar du upp dem. Lägg dem ovan salladen, strö över det avsvalnade baconet. Skär bönorna i mindre bitar och strö dem över baconet.

För att göra dressingen blandar du alla ingredienser i en bunke. Pressa i vitlöken. Använd sedan en stavmixer till dressingen så att sardellerna mixas sönder. Smaka av med salt och peppar. Ringla över salladen.

Balsamreduktionen är superenkel att göra. Koka upp balsamvinägern, ha i honungen. Låt reducera och du har en reduktion. Ringla över salladen.

Smaklig spis!





1 kommentar: