måndag 30 september 2013

Helgen som gick.

Ja, då var skördefesten över. Jag hann faktiskt inte se så mycket utav den. Vi hade besök av mamma och herr B och det behövdes göras en massa saker i stugan så det blev ganska lugnt på den fronten. Sen är väl inte den norra delen av ön lika utsmyckad och kalasig som resten av ön under dessa dagar.



Vi kom i alla fall iväg på en trevlig frukost på Kaffestugan i Böda. Bästa, bästa stället och helt i mitt tycke och smak.

Ny tröja (kors i taket) hade jag införskaffat och under den kunde man se min mammas gamla skjorta från Polarn & Pyret. I bästa kvalitet och skick.

Jag satte även fransk vitlök. Måtte det växa denna gång, jag har nämligen aldrig lyckats med min vitlök förut. Ska vi säga tredje gången gillt?

Och där var det slut. Få foton men en alldeles förträffligt, trevlig helg.

fredag 27 september 2013

Skördetid blir till skördefest.

Nötter från trädgården som vi sparar till jul.

Nu är det lite av samlandets tid. Vi plockar frukt och bär som vi saftar och syltar, vi ränner i skogen och finner kantareller som vi torkar eller gör en god kantarelltoast på direkten, vi skördar höstiga grönsaker från trädgårdslandet som äts med andakt, kryddor skördas och för vissa är det snart även slakttid.
Många tänker nog inte ens på det för allt det där goda finns ju i butik. Året runt. Men om man odlar så vet man att det är nu man skördar och det är nu man hamstrar inför den mörkare delen på året. Man tar helt enkelt tillvara på läckerheterna.
Det bästa är ju att kunna ha ett litet lager med godsaker att kunna ta fram och använda i sin matlagning och samtidigt minnas tillbaka till sommarens och höstens skördedagar, sen när det är sådär mörkt och himla trist. Lite roligare blir det ju sannerligen med det där egna.

Men om man nu inte kan eller orkar hålla på att sylta, syra och torka så kan man få någon som gör det åt sig och vilken helg passar inte bättre att köpa på sig en massa delikatesser än just denna. För nu i helgen är det Skördefesten här på Öland och det kommer att krylla utav duktiga, drivna och påhittiga människor som har fantastiska egenproducerade produkter till försäljning. Så alla ni som är sugna på att komma hit till Öland och handla, kolla loppisar, gå på konstnatten, äta gott eller bara insupa den helt fantastiska och höstiga öländska naturen tycker jag helt klart att ni ska göra det. För det här spektaklet är en av de bättre under den öländska säsongen.
Så välkomna hit och börja hamstra, vettja!

måndag 23 september 2013

Peppig höst.

I går var jag på en föreläsning där Elsa Billgren talade om vintage. Jag hade verkligen sett fram emot detta och var hemskt glad över att få komma ut lite. Att bara få vara med mig själv för en stund.
Själva framträdandet var kanon och det var riktigt kul att se hur enormt påläst och engagerad hon är inom ämnet. Så engagerad så att jag själv kände att mitt insomnade intresse för kläder, mode och vintage äntligen väcktes till liv. En liten spirande känsla i magtrakten.
För under det senaste året har jag inte haft ork, intresse eller passion för det här med kläder. Jag har känt mig urholkad och bara sett till Douglas bästa och inte tänkt så mycket på mig själv. Såklart hör väl det till livet som nybliven mamma men för att jag ska må prima så behöver jag även tänka på mig själv och mitt yttre, utan att det för den skull ska behöva bli ytligt på något sätt. Det är bara det att jag mår bra när det är vackert runt omkring mig och när jag känner mig fin, pigg och på hugget. (Vem gör inte det liksom??)

Saken är ju den att jag har haft ett enormt intresse för kläder, mode och allt som är skirt, glittrar och är underbart ända sedan barnsben. Jag köpte ELLE och Damernas värld vid elva års ålder bara för att titta på alla vackra kläder och fotomodeller, (trots att jag tyckte det var oerhört pinsamt att handla "tanttidningar", kunde jag inte låta bli). Jag illustrerade modebilder jämt, jämt och överallt. Det fanns inte ett enda papper som inte var nerklottrat utav fotomodeller i olika poser. Jag hade även stora planer på att skicka mina illustrationer till amerikanska ELLE och franska Vogue. Jag var nog lite smått besatt.

Så i våras sa jag upp min prenumeration på svenska ELLE som jag haft i över 13 år. Lite konstig känsla men tidningen gav mig inget längre. Mode kändes bara ytligt och främmande. Trots mitt enorma intresse för bara några år sedan var det nu som bortblåst.
Men så för ett par dagar sedan ringde de från ELLE, (för jag kan sannerligen säga att de har legat i för att få mig tillbaka som prenumerant.) och gav mig ett så himla bra erbjudande som jag bara inte kunde tacka nej till.
Så nu står jag här med ny prenumeration och ny inspiration från Elsa och kickstartar därför hösten med lite jävlaranamma.

För nu ska jag bli fräsch som en nyponros, vacker som en dag och alldeles, alldeles underbar. Det ni....

fredag 20 september 2013

Ännu en arkivbyrå.

En illbatting sitter på lur inför eventuella stilleben att demolera.

Jag visade ju för några inlägg sedan hur jag förändrat vår arkivbyrå med svart matt färg. En förändring som jag tyckte blev väldans bra så jag passade på att jag göra samma sak med en liten arkivbyrå som jag fann på en loppis i somras. Den var tråkigt träfärgad och såg inte mycket ut för världen. Så i vanlig ordning, slipa lite, grundfärga och på med den svarta färgen. Sen kalasigt fin.
Nu ska jag bara ordna med något fint att ställa på byrån. Just nu har jag en gammal kartbok som jag köpt på antikvariat, (skulle göra vimplar av de vackra sidorna men hade inte hjärta att klippas sönder den).
Fast när man har en illbatting till son så är det inte så lätt att ha fina stilleben som inte genast blir demolerade.

Fin, fin karta.

Äskar beslagen. Någon med ordningssinne har nog ägt den.


måndag 16 september 2013

Snabb och enkel middag

Till kvällens middag så gjorde jag en väldigt enkel med ack så god rätt:

Tog några vackra polkabetor och morötter från kylen, slängde med några vitlöksklyftor med skalet kvar och rosmarinkvistar från trädgården. Olivolja. In i ugnen 225 grader i 30 min.

Blandade en kall sås med creme fraiche, vitlök, honung, basilika och persilja från trädgården och såklart lite salt och peppar.

Stekte lite tofu.

När rotfrukterna var färdiga smulade jag över en bit fetaost.

Sen var det bara och äta. Så gott och så enkelt!

Trevlig afton till er alla.

fredag 13 september 2013

En morgon med dimma och sill.

Mornarna vid min stuga har jag ju visat bilder på förut, men en morgon är aldrig den andra lik så därför får ni några bilder på hur söndagens tidiga timma såg ut på min och lillens promenad.

Dimman låg fortfarande kvar över åkrar och ängar.

Solens strålar försökte nå mig genom det tunga täcket.

Det blommade vackert i hamnen.

Väl vid vattnet blev jag enormt sugen på ett dopp.

Perfektion.

Så dök de här herrarna upp, närmare bestämt min make och svärfar. De skulle vittja sillgarn och vi vinkade av dem vid kajen.

De puttrade iväg, ut på havet och vi gick hem.

Och hem kom de med de här raringarna.



Vegorikets fina blogg.


Måste bara få tipsa er om en alldeles superb blogg som inriktar sig på vegansk och vegetarisk mat. Jag hittade den härom dagen och har lagat två utav alla de fantastiska recepten. Supernöjd!
Eftersom jag letat ganska länge efter en bra vegetarisk hemsida, som komplement till allt köttätande som jag kan känna mig rätt trött på. Fann jag denna blogg som tipsar om fantasifulla men ändå genomförbara och hyfsat snabba recept. Så alla ni som finner det intressant, tryck på länken så får ni kika lite själva.

Den här risotton gjorde jag igår. Jag gjorde om rätten lite, bytte ut och la till. Men det är en matvete/nakenhavre risotto om ni vill kolla upp den på Vegoriket.

torsdag 12 september 2013

Före och efter bild på tråkiga hörnet.

När jag gick på min fotokurs i somras var jag ensam hemma i fem dagar och passade då på att göra om sovrummet på kvällarna. Fint blev det och jag är så glad att slippa sova i det mest ångestframkallande sovrum jag någonsin sovit i. Nu är rummet lugnt och behagligt. Så jag ligger gärna och drar mig i sängen om jag nu skulle ha turen att få sovmorgon vill säga.
Tänkte i alla fall att jag skulle visa en före och en efter bild på hörnet där den as-tunga arkivbyrån står. Jag målade om den i en mattsvart färg, som gjorde sig riktigt bra till beslagen. Sen var det bara att inreda, ni vet det där roliga och sen beskåda resultatet.

Ja, här är då före bilden. Hemskt tråkigt hörn.

Så efter lite färg och piff blev det så här.
Allt på bilden är gammalt som gatan. Ja, kanske ena måttbandet på provdockan kan vara nytt. Men annars är det bara fina gamla grejer som jag har stött på här och där.

onsdag 11 september 2013

Dagens tips - att ta hand om sommarens örter.

Att ta hand om örterna du haft i trädgården under sommaren är ett bra tips. Det är så praktiskt och enkelt. En del örter torkar jag och andra fryser jag in, så är det bara att ta fram när det behövs. Visst köper jag färska örter under vinterhalvåret. Det kan man ju knappast låta bli. Men jag tycker även om att kunna ta till vara på det jag haft i trädgården under sommaren. Det är ju det mest naturliga kan man tycka.

Jag torkar de örter som har lite mer ved-liknande stjälkar, (vet inte riktigt hur jag ska förklara) såsom timjan, salvia och rosmarin. Sen fryser jag in de mer bladiga örterna. Ni vet persilja, gräslök, mynta och oregano. Antingen gör man en mix av alltsammans eller var för sig. Jag ska även prova att frysa in basilika i år. Har aldrig gjort det förut så vi får se hur det blir.

På tal om att ta till vara på vad trädgården bjuder på. Härom dagen stod jag i affären och skulle köpa äpplen till en maträtt jag skulle göra, (äter nästan aldrig äpplen annars) men så kommer jag på att vi har ju hur fina och goda äpplen som helst i vår egna trädgård. Så himla dumt. Varför köpa när man har eget?!


tisdag 10 september 2013

Moped-date.


I lördags fick vi barnvakt för vi skulle nämligen ta en mopedtur, jag och min man. Himla härligt var det att få känna sig lite fri och bara tänka på sig själv.

Det var ju fint som vanligt. Speciellt på den här stenstranden som vi blivit tipsade om.

Luften var klar och höstfärgerna berusande.

 En sjöbod med en liten trall.

Och från trallen en stenig stig till vattnet. Fint.

Efter vårt stopp här åkte vi och åt lunch i Byxelkrok. Sedan hem igen på våra små mopeder. Bästa, bästa på länge.

måndag 9 september 2013

Överväxt växthus.

Nu har jag varit hemma en vecka. Något jag tycker är extremt skönt. Jag trodde aldrig att jag skulle föredra vårt permanenta boende mot stugan men eftersom jag bott i vårt sommarhus en längre tid så behövde jag nog ett miljöombyte. Rastlös som jag är.

Att komma hem efter en lång tids frånvaro gör ju att en viss växtlighet tar över. I det här fallet hade vinrankan fullkomligt exploderat i växthuset. Jag kunde knappt förstå hur fort den vuxit. Så det blev ju till att ansa och pyssla om på diverse ställen.

Men ändå tycker jag att det är bohemiskt vackert trots vanvården. Det är i alla fall otroligt trivsamt att slå sig ner i glashuset och bara vara. Lite djungel över det hela.

Sen är det ju riktigt trevligt att vinrankan bestämt sig för att producera druvor till max och även göra dem förbaskat goda.



fredag 6 september 2013

Sommarens mat.

Sommaren gick fort men var ändå ganska lunkande. Vi gjorde inte alls mycket egentligen utan befann oss mest vid vår stuga. Jag föredrar att resa runt lite mer när jag är ledig, hitta på saker. Men detta fick duga den här sommaren och det var faktiskt rätt fint det med.
När man är ledig så äter man ju ganska mycket finheter och jag tänkta att vi skulle titta lite var det var för gottigheter jag åt i somras.

Ganska tidigt på sommaren hittade vi kantareller. Vi har ett ställe som vi brukar gå till men saken är ju den att det finns en person till som funnit denna plats. Så det är alltid spännande och se vem som hunnit först varje säsong. Kampen om kantarellen liksom.

Smultron på strå. Finns det någon som inte gillar det?

När maken kom upp till stugan över helgen hade han med sig två små hinkar med jordgubbar från vårt land inne i "stan".

Det blev jordgubbar, mousserande vin, brieost och kex på stentrappan till huset, den kvällen.

Goda drinkar blev det också, med massa mynta i.

Så grillade vi citroner. Bara att halvera dem. Strö på salt och råsocker, sen grilla. Så himla himla gott till det mesta.

Å bigarråer. I år blev det ingen jätteskörd på mitt egna träd så jag köpte i butik.

Rökta räkor. Ja, det är sannerligen en sommartradition hos oss.

Jag bara äskar dem. Sen måste man ha en god sås till. Gärna gjord på creme fraiche, majonnäs, dragon och lite citron.

Sen har vi ju förstås kräftor. Dessa (som var frysta först) åt vi i Dalarna efter att ha gjort en ny lag åt dem. Superba blev de tyckte vi.
Ja, detta var lite av vad vi stoppat i oss under denna varma sommar. Fler rätter hade jag egentligen kunnat fota, men just de här måltider betydde nog extra mycket eftersom jag valde att dokumentera och förmodligen hade jag det rätt trevligt när jag smörjde kråset vid just dessa tillfällen.